Erotisk magi från Thailand
100 Palad Khik-amuletter och erotiska bronsfigurer
Utställningen har visats på:
Jönköpings Museum 2006
Göteborgs Naturhistoriska Museum 2006-07
Röhsska Museet, Göteborg 2008
Utställningen erbjuder:
80 Palad Khik-amuletter och 20 bronsfigurer
5 monterade foton (84 X 60 cm) av Tuptim templet i Bangkok.
2 monterade bilder (84 X 60 cm) av gatuförsäljare med Palad Khik.
Ett urval enklare Palad Khik-amuletter finns till försäljning.
Det thailändska namnet på en penisamulett är ”palad khik” vilket i översättning blir ungefär ”högt ärade surrogatpenis”. Den anses ha övernaturliga egenskaper och tillverkas av buddistiska munkar som är specialister på att göra amuletter. Inskrifterna på vissa av amuletterna kräver långa ritualer och kan ta flera dagar att utföra. Effektiviteten anses beroende av anseendet och kraften hos den munk som gjort amuletten.
Palad khik utförs i alla tänkbara material: metall, trä, ben, horn, lera, sten, plast, jade och korall och skiljer sig från andra thailändska amuletter genom att de bärs under midjehöjd. Vanliga buddhistiska amuletter alltid bärs högre upp, oftast i en kedja runt halsen.
De mindre palad khik-amuletterna, mellan 2-10 cm långa, bars traditionellt av män och pojkar på ett midjesnöre under kläderna för att dra till sig magisk skada och oskadliggöra den, men idag har palad khik många olika användnings-områden. Det är inte ovanligt att män bär flera stycken på sig; en för tur i spel och affärer, en för att attrahera kvinnor och en annan för att skydda sig mot onda andar, kulor, knivar, giftiga ormar eller andra faror. Den kan användas som potensförstärkare och är dessutom känd för att göra sina ägare omtyckt och förmögen. Många butiksägare och gatuförsäljare ställer en stor palat khik på framträdande plats bland sina varor för att locka till sig kunder och pengar.
Kvinnor bär vanligtvis inte palat khik även om det skvallras att en viss thailändsk skönhets-drottning (MIss Thailand 1998, enligt ryktet), gömde en i sitt hår under finalen för att öka sina chanser att vinna. Ibland kan kvinnor bära en liten palad khik i sin väska som skydd mot våldtäkt och väskryckare eller skänka en större skulptur som gåva till ett tempel om någon särskild önskan blivit uppfylld. En sådan helgedom är Chao Mae Tuptim, gömd och bortglömd bakom ett av Bangkoks största hotel.
Palad khik anses ha sitt ursprung i den indiska Shiva Linga som fördes till Thailand av kambodjanska munkar på sjuhundratalet. Palad khik har buddhistiska inskriptioner skrivna med en ålderdomlig kambodjansk skrift, ”khom” som är omöjlig att läsa för dagens thailändare. Palat khik av metall bär inte alltid inskriptioner, men har ofta en symbolik med djur som representerar olika egenskaper.
Palad khik-amuletten är speciell för Thailand, där den tillverkas i alla tänkbara material och storlekar. I de östra delarna av landet som har kambodjansk befolkning finns en tradition av små erotiska bronsskulpturer i cire-perdu-teknik, med ungefär samma funktion. Ett litet par av brons som skamlöst exponerar sina genitalia, anses till exempel vara oundgängligt i ett lyckligt hem för att försäkra sig om harmoni i äktenskapet.